석류이야기

석류 성분, 알츠하이머 등 치매 진행 막아

월명실 2014. 9. 11. 20:00

Huddersfield University scientists find evidence that natural compound found in pomegranate could slow down onset of Alzheimer's disease

Aug 27, 2014 15:59

 
미용과 건강에 좋다고 알려진 석류가 의학적으로도 주목받고 있다. 최근 시행된 연구에서 석류에 들어있는 폴리페놀의 일종인 푸니칼라진이 알츠하이머와 파킨슨병과 같은 치매의 진행을 막는데 효과적인 것으로 나타났다
이를 바탕으로 연구를 이끈 영국 허더즈필드대학의 올루마요쿤 올라지데 박사팀은 이미 이 성분을 사용한 치료제 개발에 착수하고 있다.

A key ingredient found in pomegranates could help slow the onset of Alzheimer’s disease and curb some of its symptoms.

That’s one of the crucial findings of a two-year project headed by University of Huddersfield scientist Dr Olumayokun Olajide, who specialises in the anti-inflammatory properties of natural products.


 
◆ 뇌 세포의 염증을 억제

연구팀에 따르면 미크롤로지아(micrologia)라는 면역세포가 특정 뇌 세포에서 염증을 일으키는 것으로, 알츠하이머 등의 증상이 진행될 수 있다. 푸니칼라진(punicalagin)에는 이 미크롤로지아에 의한 염증을 억제하는 작용이 있는 것으로 동물실험 결과 확인됐다. 
The key breakthrough by Dr Olajide and his co-researchers is to demonstrate that punicalagin – which is a polyphenol, a form of chemical compound, found in pomegranate fruit – can inhibit inflammation in specialised brain cells known as micrologia.

This inflammation leads to the destruction of more and more brain cells, making the condition of Alzheimer’s sufferers progressively worse.


즉 석류 성분이 뇌의 염증을 억제하는 것으로 알츠하이머나 파킨슨의 발병을 늦추거나 증상 악화를 막는 것으로 이어진다는 것이다.

이로 인해 생기는 파킨슨 병과 류마티스관절염을 질환을 감소시킬수 있다.

Also, the painful inflammation that accompanies illnesses such as rheumatoid arthritis and Parkinson’s disease could be reduced.

연구팀은 효과를 보기 위해 얼마 만큼의 푸니칼라진이 필요한지 등을 연구하고 있다.

 

◆ 치매 예방에도 효과

올루마요쿤  올라지데 박사에 따르면 푸니칼라진은 과육 부분이 아니라 바깥 쪽 껍질에 더 많으며 석류 과즙 100% 주스에도 3.4%정도의 푸니칼라진이 포함돼 있다. 따라서 푸니칼라진 유사체를 통해 약물로 개발하는데 주목하고 있는 것.

올라지데 박사는 “석류를 지속적으로 섭취하면 치매와 관련한 신경 염증을 예방하는 등 효과를 기대할 수도 있다”고 말했다.

한편 이번 연구결과는 국제학술지 ‘분자영양학과 식품연구’(Molecular Nutrition & Food Research) 온라인판 28일 자로 게재됐다.